NIHOS na facebooku

Menu

Vyhľadávanie

Festival Vysoké Hory Nitra

16. ročník festivalu o horách a cestovaní sa uskutoční 25.11.2023 na MsÚ v Nitre. Viac info nájdete na www.vysokehorynitra.sk Festivalový FACEBOOK

SVTS

< návrat zpět

2009


o festivale program fotovýstava sponzori tombola organizačný štáb

 


Štvrtý ročník sa uskutoční v sobotu 7.11.2009 vo veľkej sále Mestského úradu v Nitre od 9:00 hod.

Účasť v programe prisľúbili viacerí známi a zaujímaví hostia. (viac v sekcii PROGRAM)

Sprievodnou akciou bude opäť výstava fotografií od rôznych autorov a hodnotná tombola. Kapacita festivalovej sály je cca 500-600 miest na sedenie. Festival je vďaka sponzorom finančne zabezpečený tak, že vstup je voľný a my môžeme povedať: "Príďte na peknú sobotu do Nitry, všetci ste srdečne vítaní".

HISTÓRIA festivalu VYSOKÉ HORY NITRA

Všetko sa to začalo niekedy začiatkom roku 2005, keď sa partia ôsmich nadšencov horských športov zišla na vrchole Zobora v Tríbečskom pohorí a založila občianske združenie Nitriansky horský spolok. Po roku plodnej spoločnej činnosti spočívajúcej najmä v spoznávaní slovenských, ale aj rakúskych, talianskych, francúzskych i ruských hôr sa členská základňa rozrástla a nazbierali sme množstvo zážitkov a skúseností, o ktoré je dobré sa podeliť. Preto sme si v rámci jedného zimného skialpového víkendu "privlastnili" najbližšiu horskú chatu, pozvali pár známych a začali premietať a rozprávať zážitky... Po úspešnom klubovom premietaní o horách a cestovaní na Chate na Pohronskom Inovci vo februári v roku 2006 a po povzbudení Ústredia SVTS (Slovenský vysokohorský turistický spolok) sa Nitriansky horský spolok rozhodol zorganizovať regionálny festival SVTS - Vysoké hory Nitra. Prvý ročník sa uskutočnil v novembri 2006. Na festivale vládla skvelá atmosféra a počas dňa veľmi zaujímavý program sledovalo okolo 700 ľudí. V programe, ktorý prebiehal od rána sa postupne predstavili:

Dušan Myslivec z Nitry, ktorý predstavil svoju lezeckú akciu v Yosemitoch v USA, Peter Absolon z Nitry porozprával o svojich zážitkoch z cesty po Mongolsku, Martin Gáblik zo Zvolena vybral veľa zaujímavého zo svojho pôsobenia na osemtisícovkách, Patrik Egyud z Nitry, člen NHS, uviedol vysokohorskú expedíciu Kaukaz 2006, Peter Šperka z Vysokých Tatier predstavil expedíciu tatranských záchranárov - Broad Peak 2006, Jozef Opatovský z Trenčína zase porozprával o výstupoch na peruánske šesťtisícovky, Viliam Zanický zo Žiliny uvedol video z Venezuely, kde sme sa oboznámili so Stolovými horami a Top vodopádom sveta, Juraj Pekárek z Kysuckého Nového Mesta predstavil sopky Južnej Ameriky, Honza Vesták z Prahy v premiére predstavil jeho úspešný výstup na Gasherbrum II, Dodo Kopold z Bratislavy prezentoval svoje najkrajšie lezecké výstupy v najvyšších stenách sveta, Peter Juhás porozprával a uvedol film z prostredia pod vodnou hladinou tatranských plies. Na záver bol premietnutý film Pururambo z produkcie Pavla Barabáša.

Druhý ročník festivalu sa uskutočnil 10.11.2007. Veľká sála bola od rána plná veselých ľudí, ktorí postupne videli film Jána Viciana z Handlovej o jeho krásnom treku vo Veľkej Fatre, film o skialpinizme v Alpách od Patrika Egyuda z Nitry, rozprávanie o výstupe na Pik Lenina v podaní člena vrcholového mužstva SVTS Jozefa Zábojníka, film o dobrodruhoch na motorkách a ich ceste po Zakaukazku a Malej Ázii od Ericha Domčeka z Nitry, výstup na Aconcaguu predstavil Rasťo Hatiar z Liptovského Mikuláša vo filme na Hranici tieňov, úspešný výstup na osemtisícku Nanga Parbat vyrozprával Martin Gablík zo Zvolena. V poobednom bloku sa predstavil Dušan Myslivec z Nitry s horolezeckými filmami Adrenalín video, po ňom nasledoval film Omo -cesta do praveku z produkcie Pavla Barabáša. Juraj Pekárek z Kysuckého Nového Mesta uviedol svoj výstup na tri päťtisícky - Elbaradam, ďalej Miroslav Kučera z Nitry prezentoval video o výstupe na Mont Blanc - Biela hora, Daniel Karpiš z Prievidze vo svojom filme zachytil cestu troch dobrodruhov po Maroku, Ivan Bresky z Nitry uviedol film o expedícii v horách Peru a na záver programu sa premietol film Petra Ondrejoviča z Beckova Omo 2 - Premeny o plavbe po africkej rieke. V ankete Cena diváka suverénne zvíťazil Dodo Kopold z Bratislavy

Tretí ročník sa uskutočnil 8.11.2008. Tento ročník sme začali s premietaním pre deti nitrianskych základných škôl, ktoré sa uskutočnilo v piatok pred hlavným festivalom. Festival ráno otvoril svojím privítaním primátor mesta Nitra jozef Dvonč. Hneď po úvodnom vystúpení Vladimíra Bureša z Českej republiky o prvovýstupe na pamírsku horu Korumdy sa premietol film Pavla Barabáša - Vysoké Tatry- divočina zamrznutá v čase. V doobedňajšom bloku sa predstavil Michal Štefkovič z Trenčína so svojou cestou po Etiópii, ďalej naša tradičná hviezda Dodo Kopold z Bratislavy, ktorý predstavil svoje pôsobenie na pakistanských osemtisícovkách. Po ňom ešte doobeda predstavil Ivan Breský z Nitry so svojím filmom z Islandu. O výstupe na najvyšší vrchol Bolívie premietol video Martin Stolár z Bratislavy. Vladimír Beňadik rozprával o výstupe na najvyššiu sopku Ázie v Iráne. Richard Nyéki z Nitry a Rastislav Šimko z Banskej Štiavnice predstavili svoje ťažké výstupy na Madagaskare. Svetozár Krno z Bratislavy rozprával o svojom putovaní po Ázii. Dušan Myslivec z Nitry predstavil svoje video o výstupe na najvyšší vrch Cordilera Blanca. Gabriel Lipták z Liptovského Mikuláša predstavil úžasné fotografie zo slovenských hôr. Pred tombolou vystúpila najväčšia hviezda programu Zoltán Demján z Bratislavy so svojím videom a rozprávaním o zážitkoch v Himalájach. Na záver bol premietnutý film Pavla Barabáša - Neznáma Antarktída. V ankete Cena diváka zvíťazil Zoltán Demján.


Ďakujeme Ústrediu SVTS za podporu a pomoc pri organizovaní festivalu.

Vedenie NHS