NIHOS na facebooku

Menu

Vyhľadávanie

Festival Vysoké Hory Nitra

16. ročník festivalu o horách a cestovaní sa uskutoční 25.11.2023 na MsÚ v Nitre. Viac info nájdete na www.vysokehorynitra.sk Festivalový FACEBOOK

SVTS

< návrat zpět

2008


o festivale program fotovýstava sponzori tombola organizačný štáb


O FESTIVALE VYSOKÉ HORY NITRA 

Všetko sa to začalo niekedy začiatkom roku 2005, keď sa partia ôsmich nadšencov horských športov zišla na vrchole Zobora v Tríbečskom pohorí a založila občianske združenie Nitriansky horský spolok. Po roku plodnej spoločnej činnosti spočívajúcej najmä v spoznávaní slovenských, ale aj rakúskych, talianskych, francúzskych i ruských hôr sa členská základňa rozrástla a nazbierali sme množstvo zážitkov a skúseností, o ktoré je dobré sa podeliť. Preto sme si v rámci jedného zimného skialpového víkendu "privlastnili" najbližšiu horskú chatu, pozvali pár známych a začali premietať a rozprávať zážitky... Po úspešnom klubovom premietaní o horách a cestovaní na Chate na Pohronskom Inovci vo februári v roku 2006 a po povzbudení Ústredia SVTS (Slovenský vysokohorský turistický spolok) sa Nitriansky horský spolok rozhodol zorganizovať regionálny festival SVTS - Vysoké hory Nitra. Prvý ročník sa uskutočnil v novembri 2006. Na festivale vládla skvelá atmosféra a počas dňa veľmi zaujímavý program sledovalo okolo 700 ľudí. V programe, ktorý prebiehal od rána sa postupne predstavili:

Dušan Myslivec z Nitry, ktorý predstavil svoju lezeckú akciu v Yosemitoch v USA, Peter Absolon z Nitry porozprával o svojich zážitkoch z cesty po Mongolsku, Martin Gáblik zo Zvolena vybral veľa zaujímavého zo svojho pôsobenia na osemtisícovkách, Patrik Egyud z Nitry, člen NHS, uviedol vysokohorskú expedíciu Kaukaz 2006, Peter Šperka z Vysokých Tatier predstavil expedíciu tatranských záchranárov - Broad Peak 2006, Jozef Opatovský z Trenčína zase porozprával o výstupoch na peruánske šesťtisícovky, Viliam Zanický zo Žiliny uvedol video z Venezuely, kde sme sa oboznámili so Stolovými horami a Top vodopádom sveta, Juraj Pekárek z Kysuckého Nového Mesta predstavil sopky Južnej Ameriky, Honza Vesták z Prahy v premiére predstavil jeho úspešný výstup na Gasherbrum II, Dodo Kopold z Bratislavy prezentoval svoje najkrajšie lezecké výstupy v najvyšších stenách sveta, Peter Juhás porozprával a uvedol film z prostredia pod vodnou hladinou tatranských plies. Na záver bol premietnutý film Pururambo z produkcie Pavla Barabáša.

 

Druhý ročník festivalu sa uskutočnil 10.11.2007. Veľká sála bola od rána plná veselých ľudí, ktorí postupne videli film Jána Viciana z Handlovej o jeho krásnom treku vo Veľkej Fatre, film o skialpinizme v Alpách od Patrika Egyuda z Nitry, rozprávanie o výstupe na Pik Lenina v podaní člena vrcholového mužstva SVTS Jozefa Zábojníka, film o dobrodruhoch na motorkách a ich ceste po Zakaukazku a Malej Ázii od Ericha Domčeka z Nitry, výstup na Aconcaguu predstavil Rasťo Hatiar z Liptovského Mikuláša vo filme na Hranici tieňov, úspešný výstup na osemtisícku Nanga Parbat vyrozprával Martin Gablík zo Zvolena. V poobednom bloku sa predstavil Dušan Myslivec z Nitry s horolezeckými filmami Adrenalín video, po ňom nasledoval film Omo -cesta do praveku z produkcie Pavla Barabáša. Juraj Pekárek z Kysuckého Nového Mesta uviedol svoj výstup na tri päťtisícky - Elbaradam, ďalej Miroslav Kučera z Nitry prezentoval video o výstupe na Mont Blanc - Biela hora, Daniel Karpiš z Prievidze vo svojom filme zachytil cestu troch dobrodruhov po Maroku, Ivan Bresky z Nitry uviedol film o expedícii v horách Peru a na záver programu sa premietol film Petra Ondrejoviča z Beckova Omo 2 - Premeny o plavbe po africkej rieke. V ankete cena diváka suverénne zvíťazil Dodo Kopold z Bratislavy

 

Tretí ročník sa uskutoční v sobotu 8.11.2008 vo veľkej sále Mestského úradu v Nitre od 9:00 hod.

 

Účasť v programe prisľúbili viacerý známi a zaujímaví hostia. (viac v sekcii PROGRAM)

 

Sprievodnou akciou bude opäť výstava fotografií od rôznych autorov a hodnotná tombola. Kapacita festivalovej sály je cca 500-600 miest na sedenie. Festival je vďaka sponzorom finančne zabezpečený tak, že vstup je voľný a my môžeme povedať: "Príďte na peknú sobotu do Nitry, všetci ste srdečne vítaní".

Ďakujeme Ústrediu SVTS za podporu a pomoc pri organizovaní festivalu.

Vedenie NHS