Zdroj: http://www.nihos.sk/cms/index.php?a=206  •  Vydané: 18.5.2023 9:27  •  Autor: patrik

Ferratový kurz - Zobor

Nitriansky horský spolok Vás pozýva na ferratový kurz pre deti aj dospelých, ktorý sa bude konať na Via ferrate Zobor nad Nitrou v termíne 27.5. 2023. Kurz je určený pre začiatočníkov a mierne pokročilých, ktorí sa chcú naučiť bezpečne sa pohybovať na via ferratách.

Kurz sa skladá z teoretickej a praktickej časti. V teoretickej časti kurzu si povieme všetko dôležité o príprave na prechod ferratou, o nástrahách počasia, o správnej výbave ferratového lezca, bezpečnom pohybe na ferratách, naučíme sa základnú uzlovú techniku, niečo z prvej pomoci a záchrane na ferratách. V praktickej časti si prelezieme obidve zoborské ferraty.
Priebeh kurzu bude zabezpečovať tím inštruktorov vysokorskej turistiky z Nihosu.


Miesto: Ferraty Zobor, Pyramida, Nitra
Termín: 27. máj 2023, 10:00 - 18:00 hod.
Doprava a prístup: Autom alebo MHD na parkovisko pred Špecializovanú nemocnicu Zobor nad Nitrou. Odtiaľ pešo po modrej značke na vrchol Pyramídy - cca 45 min. Druhá možnosť je autom alebo MHD k reštaurácii Artin (bývalá dolná stanica lanovky), kde je aj požičovňa ferrata setov, odtiaľ pešo po modrej značke na Pyramídu - cca 50 min. Peší prístup je možný aj z ostatných smerov - samostatne podľa mapy.
Stravovanie: Z vlastných zásob, vrátane vody, (množstvo individuálne podľa hladoša) na vlastných ohrievadlách (varič, táborák). Odporúčame termosku s teplým čajom a ďalšími vhodnými prísadami. Možnosť využiť základného občerstvenie v bufete na vrchole.

Deti: Účasť detí možná len v sprievode dospelej osoby!

Výstroj: Turistická, lekárnička, čelovka
Výzbroj: Výzbroj je povinná. Bez nej nebudú môcť účastníci absolvovať výcvik !
• horolezecký úväzok - sedací + hrudný
• horolezecká prilba
• absorbér pádu na ferraty - ferrata set
• výzbroj je možné zapožičať si v požičovni v reštaurácii Artin, Svätourbanská 37, Nitra - Zobor, denne od 9.00-18.00. Cena požičania je : 4hod/10€, celý deň/15€, kaucia za požičanie je 50€.

• doporučená výzbroj - pevná obuv a rukavice (ferratové alebo cyklistické)

Poplatok: 30,- EUR (15,-EUR pre členov NHS, SVTS)

Informácie a nahlásenie svojej účasti (NUTNÉ!) : Gašpar Fronc, +421 903 570 312 , e-mail: gafro@ksnr.sk