Zdroj: http://www.nihos.sk/cms/index.php?a=204  •  Vydané: 29.1.2023 10:52  •  Autor: patrik

Ferraty Zobor

Zoborské ferraty bilancujú prvú sezónu

To, že v Nitre na Zobore boli v roku 2022 sprístupnené prvé ferraty na západnom Slovensku ste už iste všetci zaznamenali. Správa bola na Slovensku dostatočne medializovaná. Informácia sa objavila i v novinkách a aktualitách SVTS, resp. na FB nášho spolku. Čo ale možno neviete a čo by sme chceli v našom príspevku predstaviť je, ako a kde nápad vznikol a čo všetko muselo prebehnúť, kým prišlo dňa 8. septembra k ich oficiálnemu otvoreniu. Udialo sa toho naozaj veľa - aj pozitívneho aj toho menej potešujúceho. Ale poďme pekne po poriadku od začiatku.

Nápad už dlhšie vŕtal v hlavách členov NIHOSu, ktorí skaly pod nitrianskou Pyramídou (554 m) viac ako desať rokov s týždennou pravidelnosťou využívajú na tréning pohybu v skalnatom teréne. Už si ani presne nespomínam, kto prvý s tou myšlienkou prišiel. Oslovila ma a pre vec som sa nadchol. Veď z tých obrovských možností, ktoré pre ferraty na Slovensku máme, je využitých len zopár. Ferratoví nadšenci zo západného Slovenska museli za najbližšími cestovať na Skalku, príp. do Maďarska, či Rakúska. Skontaktovali sme sa s Ivanom Petrášom, ktorý stojí za ferratami na Skalke, aby nám poradil ako postupovať. Nikdy sme podobný projekt neriešili a tak boli jeho rady pre nás cenné. Kremencové skaly pod Pyramídou viac ako polstoročie využívajú okrem nás aj nitrianski horolezci. Nechceli sme ich cesty narušiť, ani sa s nikým pohnevať. Stretnutie a odsúhlasenie ferratového zámeru so zástupcom nitrianskych horolezcov bolo preto ďalším dôležitým medzníkom nášho úmyslu. Trasy sme na vytypovanom pilieri upresnili s ľuďmi, ktorí mali s budovaním ferrát skúsenosti. V tomto okamihu sme už okrem toho, čo chceme, už vedeli aj kde a ako to chceme.

Ako sprievodca cestovného ruchu spolupracujem s nitrianskym Turistickým informačným centrom a s Nitrianskou organizáciou cestovného ruchu. Na jednom z našich stretnutí som im zámer predstavil. Zhodli sme sa, že Nitra potrebuje ďalšiu atrakciu cestovného ruchu a potenciál Zoborských vrchov nie je dostatočne využitý. Podpora týchto organizácií bola pre náš zámer kľúčová. Nadšením sa mi darilo postupne infikovať ďalších, vďaka ktorým sa náš  plán dotiahol do úspešného  konca. Spracoval som projekt a prezentáciu. Náš ferratový zámer bolo potrebné ešte odprezentovať a obhájiť pred mestskou komisiou pre cestovný ruch a na obecnom zastupiteľstve v Nitrianskych Hrnčiarovciach. Všade projekt prijali a odporučili na ďalšie prerokovanie.

Po získaní povolení od vlastníka pozemku a štátnych orgánov ochrany prírody bolo vypísané výberové konanie na zhotoviteľa diela. Vybraná firma vybudovala ferratové cesty  prekvapujúco rýchlo už začiatkom mája, doslova za pár dní. Zhotoviteľa prekvapila tvrdosť našich zoborských kremencov prejavujúca sa vo vysokom počte zodraných vrtákov. Napriek náročnosti prác urobili ferraty veľmi precízne. Našim zámerom bolo dobudovať projekt komplexne - teda so všetkým, čo k nemu patrí. Preto sme zároveň pracovali na odsúhlasení prístupových trás, vybudovaní informačného systému, webovej stránky a požičovne ferratových setov. Nepodcenili sme ani spoluprácu so záchrannými zložkami, ktoré si prípadné zásahy na ferratách natrénovali ešte pred ich oficiálnym otvorením. Po obdržaní revízie a dokončení všetkých častí projektu mohli od 1. septembra plne slúžiť verejnosti. Odvtedy sme zaznamenali veľa pozitívnych reakcií. Veľký počet záujemcov, ktorých sme stretávali, alebo sa informácií dožadovali na facebooku, nám potvrdzuje, že projekt Ferraty Zobor má veľký úspech.

Osobne si cením veľmi dobrú spoluprácu nášho spolku a organizácií pôsobiacich v cestovnom ruchu. Bez angažovanosti všetkých zúčastnených subjektov by sa náš zámer zrealizovať nepodarilo. Vďaka patrí i súčasnému prevádzkovateľovi ferrát, Zoborskému skrášľovaciemu spolku, ktorý zároveň požičiava ferratové sety. Teší ma, že výťažok z požičovného bude použitý na opravu národnej kultúrnej pamiatky Zoborského kláštora. Ani som na začiatku netušil, že sa nám podarí zabiť niekoľko múch jednou ranou.

Koniec roka bol príležitosťou, pri ktorej by sa patrilo štartovaciu sezónu našich ferrát zhodnotiť. Určite sa všetci v našom spolku zhodneme, že náš projekt splnil očakávania. Ferraty Zobor využili desiatky, predpokladám stovky slovenských i zahraničných nadšencov. Evidujeme veľa pochvalných a ďakovných reakcií. To všetko nás utvrdzuje v tom, že náš projekt mal zmysel.                                                                                                 

Peter Michalík  

FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU

PS: Viac informácií o prvej ferrate v Nitrianskom kraji i na západnom Slovensku nájdete tiež na www.viaferratazobor.sk.