Zdroj: http://www.nihos.sk/cms/index.php?a=196  •  Vydáno: 1.10.2018 21:31  •  Autor: patrik

Pozvánka - Festival VYSOKÉ HORY NITRA - 13.ročník - 17.11.2018

Festival Vysoké hory Nitra je tradičným podujatím, na ktorom sa každoročne v novembri stretávajú stovky priaznivcov hôr a cestovania.

Je pre nich pripravená prehliadka filmov a prezentácií od známych osobností, horolezcov, cestovateľov a filmárov. Bude tomu tak aj v tomto roku. V sobotu 17. novembra 2018 od 9:00 hod. sa na Mestskom úrade v Nitre, pod záštitou primátora mesta Nitry Jozefa Dvonča, uskutoční v poradí už trinásty ročník tohto festivalu. Organizuje ho občianske združenie Nitriansky horský spolok.
Nitriansky festival má ambíciu vytvárať a upevňovať vzťah ľudí k prírode, horám, cestovaniu, spoznávaniu iných regiónov, krajín a kultúr. Snahou je tiež propagácia rozmanitých outdoorových aktivít akými sú napr. vysokohorská turistika, skialpinizmus, horolezectvo, turistika, či cykloturistika. Festival ďalej sprostredkováva jeho návštevníkom cestovateľské zážitky z celého sveta.
Jeho program bude tradične pozostávať z 5 blokov s filmami a prezentáciami od viacerých zaujímavých hostí. Na festival zavíta svetová horolezecká legenda Krzysztof Wielicki z Poľska. Je piatym človek na svete, ktorý vystúpil na všetkých 14 osemtisícoviek a zároveň jeden z priekopníkov zimného lezenia v Himalájach. Na Mt. Evereste, Kančendžonge a Lhotse bol v zime prvý. Jeho prezentácia s názvom Moja voľba je realizovaná s podporou Poľského inštitútu.
V programe festivalu si v rámci 30. výročia pripomenieme expedíciu na Mt. Everest ´88, ktorú viedol nedávno zosnulý Ivan Fiala. Horolezec Marián Šajnoha v prezentácii Everest v spomienkach predstaví Slovákov, ktorí v stenách a na hrebeňoch tejto hory zaznamenali víťazstvá aj prehry, úspechy aj tragédie. Prelomovou a zároveň najtragickejšou bola práve spomínaná expedícia. Tá ako prvá vyliezla alpským štýlom Boningtonovu cestu v juhozápadnej stene. Štyria vynikajúci horolezci z IAMES Bratislava však na zostupe zostali nezvestní. Hlavná spomienka v prezentácii bude venovaná práve štvorici Becík, Božík, Jaško, Just.
O novom slovenskom prvovýstupe v Kirgizsku prídu porozprávať Vladimír Linek a Martin Grajciar. Boli súčasťou štvorčlennej expedície, ktorej sa podarilo spraviť prvovýstup v Z stene Piku Aleksandra Bloka (5239 m). Cestu nazvali Summer Bouquet.
V programe festivalu nebudú chýbať ani kvalitné filmy. Z dielne Pavla Barabáša to bude Vábenie výšok. Po minuloročnej prvej nasleduje druhá časť Krutý Everest, ktorá je svedectvom o nenaplnených snoch Slovákov preliezť najťažšiu stenu na najvyššiu horu sveta. Uvedený bude film Rasťa Hatiara Teória šťastia podľa Rybanského. Je pamiatkou skvelému človeku. Tým bol bývalý lezec, starý horal Ľubo Rybanský. Prostredníctvom filmu Seven virgin summits, part Antarctica diváci s Jurajom Koreňom a Michalom Sabovčíkom preplávajú najdrsnejší prieliv na svete, vylezú horu, kde ešte nikto nebol a zletia z nej dole na padáku.
Tradične dostane v programe festivalu priestor hosť z regiónu, priamo z Nitry. Horolezec Dušan Myslivec odprezentuje obrázky z poslednej dekády lezenia na mnohých krásnych miestach našej planéty. Program festivalu bude bohatý, bonusom budú dva zahraničné filmy. Okrem spomínaného diváci zlyžujú šesť vrcholov severného Islandu, budú putovať po príťažlivej severnej Indii, spoznajú detský sen bajkera o extrémnom zjazde, zistia, či je turistika s malými deťmi nemožná alebo náročná a prostredníctvom videa ich pozdraví tiež Alexander Luczy, ocenený horský fotograf amatér pôvodom zo Slovenska. Jeho fotky budú aj súčasťou výstavy fotografií viacerých autorov s tematikou hôr, cestovania, fauny a flóry. Tá je sprievodnou akciou festivalu. K festivalovej sobote neodmysliteľne patrí i obľúbená tombola o hodnotné ceny a „detský piatok" určený žiakom nitrianskych škôl. Je zameraný na upevnenie environmentálneho povedomia detí a ich vzťahu k pohybovým aktivitám v prírode. Už šiestykrát sa uskutoční poznávací výlet do Zoborských vrchov. Tento rok s výkladom ochranára, filmára a znalca prírody Stanislava Kováča. Výlet sa bude konať v prípade priaznivého počasia v nedeľu 18. novembra so začiatkom o 9:15 hod. pri Špecializovanej nemocnici sv. Svorada pod Zoborom.
Festival sa stal populárnym podujatím s vysokou návštevnosťou a pozitívnymi ohlasmi zo strany verejnosti a účinkujúcich. Jeho hlavnými partnermi sú mesto Nitra, Nitriansky samosprávny kraj, Dynamik Nitra a Northfinder. Vstup na festival je vďaka sponzorom voľný. Viac informácii o ňom je možné nájsť na web stránke www.vysokehorynitra.sk a FB stránke www.facebook.com/VysokeHoryNitra.


O festivale:
Festival sa po prvýkrát uskutočnil v r. 2006 a hneď zaznamenal značný ohlas verejnosti. Navštívilo ho približne 700 ľudí. Podobný záujem nielen stále trvá, ale sa aj zväčšuje. Z toho je evidentné, že i na „dolniakoch" je záujem o filmy, fotografie dokumentujúce prírodu, hory v SR i zahraničí a aktivity ľudí v nich. Festivalu sa doteraz zúčastnilo mnoho významných hostí. Boli to napr. Piotr Pustelnik (Poľsko), Marek Holeček (ČR), František Kele, Peter Hámor, Ivan Fiala, Michal Orolin, Zoltán Demján, Ivan Kluvánek, Ivan Lehotský, Tomáš Hulík, Jozef Kopold, ďalej Martin Gablík, Vladimír Linek, Peter Šperka, Igor Koller, Marián Šajnoha, Ivan Bulík, Rasťo Hatiar, Miloslav Končok, Peter Valušiak, Peter Becko Ondrejovič, Miloslav Whisky Láber, Miro Dušek, Erik Baláž a Pavol Barabáš. Na festivale sa od 2. ročníka odovzdáva Cena diváka, v rámci ktorej návštevníci hodnotia festivalové filmy a prezentácie. Doterajšími víťazmi sa stali J. Kopold, Z. Demján, Viktor Beránek, Robert Rajchl s E. Balážom, R. Hatiar. Dvojnásobnými držiteľmi tejto ceny sú P. Hámor, T. Hulík a P. Barabáš. Od r. 2015 sa udeľuje i Hlavná cena festivalu. Jej držiteľmi sú zatiaľ P. Pustelnik, P. Ondrejovič a M. Holeček.

 


Aktuálne info nájdete na www.fb.com/VysokeHoryNitra