Zdroj: http://www.nihos.sk/cms/index.php?a=164  •  Vydáno: 11.6.2012 8:08  •  Autor: patrik

Zimný kurz základov VHT na Poľane - 9.-11.3.2012

Ako už tradične bola zimná sezóna v NIHOSe zavŕšená zimným kurzom základov VHT, ktorý sa tentokrát konal na Poľane. Kurz viedli inštruktori Gašpar Fronc, Patrik Egyud, Roberto Kollár a cvičitelia Mirko Kučera a Miro Michel. Kurzu sa zúčastnili členovia aj nečlenovia NIHOSu. Spomedzi nečlenov spomeniem Tomáša, ktorý kurz vyhral v tombole na našom festivale „Vysoké hory Nitra 2011“.

            Ubytovaní sme boli v horskom hoteli Poľana. Dobré zimné podmienky a dostatok snehu vytvárali predpoklady na kvalitné nacvičenie pohybu a rôznych situácií, ktoré nás môžu v zimných vysokohorských podmienkach postretnúť.   

            Na odbornú stránku dohliadal i tentokrát náš skúsený vedúci kurzu inštruktor Gašpar Fronc. Kurz začal v piatok večer teoretickou časťou - prednáškou Gašpara o tom na čo si treba dávať pozor pri pohybe a pobyte v zimných vysokohorských podmienkach, čo so sebou zobrať, akú výstroj a výzbroj. Zaujímave boli i informácie o lavínovej problematike. Tí z nás, ktorí sme už takýto kurz absolvovali, si tieto informácie znovu zopakovali. A práve opakovanie a precvičovanie je veľmi potrebné, pretože nám ľuďom je prirodzená vlastnosť - zabúdanie. Je potrebné si uvedomiť, že ide o poznatky, ktoré nám raz môžu zachrániť život. Osobne som už tento kurz absolvoval v NIHOSe tretí krát. Z každého z nich som si niečo pamätal, ďalšie vedomosti som si doplnil z internetu (napr. http://svts.sk, ...), či z knižky o vysokorskej turistike, ktorú odporúčam všetkým záujemcom (http://www.svts.sk/metodika/knizka2/knizka.htm).   

            Na druhý deň po raňajkách sme sa presunuli, niektorí na skialpoch, iní pešo, do sedla Priehybina pod Poľanou, kde kurz pokračoval praktickou časťou. Po predchádzajúcom zamračenom dni, mraky ustúpili a po celý deň panovalo krásne slnečné počasie. Inštruktori a cvičitelia nás rozdelili rovnomerne na skupinky, z ktorých každá cvičila odlišnú problematiku - Mirko a Patrik lavínovú, Miro  budovanie istiaceho stanovišťa a vyťahovanie spadnutého z trhliny, Gašpar  budovanie záhrabu a varenie v zimných podmienkach, Roberto lavínové družstvá a nácvik pádov. Takéto precvičovanie v skupinkách malo tú výhodu, že sa inštruktor mohol naplno venovať len štyrom ľuďom, ktorí si mohli všetko dobre precvičiť. To, čo sme nestihli nacvičiť v sobotu, sme dokončili v nedeľu doobeda. Niektorí využili možnosť zalyžovať si, ďalší sa presunuli k neďalekému vodopádu Bystré a skúsili si lezenie ľadov a zlaňovanie.

            Sobota bola dňom, kedy sa na Slovensku konali parlamentné voľby. Mnohí z nás mali pripravené volebné preukazy, aby mohli voliť i mimo miesta trvalého pobytu. Večer na hotel zavítali členovia volebnej komisie s prenosnou urnou a umožnili nám takto vyjadriť naše politické zmýšľanie. Volebnú atmosféru dotváral Petera Lakata, ktorý nám zahral na fujare a podporil tak naše národné povedomie v kraji, ktorý sa považuje za jednu z troch špecifických domovských oblastí tohoto „kráľovského ľudového hudobného nástroja".

            Opäť sme prežili zopár pekných dní s kamarátmi, zoznámili sa s novými účastníkmi, niečo sa naučili, alebo si zopakovali. A to všetko v krásnom zimnom horskom prostredí Slovenského stredohoria, masívu Poľany.  

 

Text: Peter Michalík

Foto: Patrik Egyud, Peter Michalík  FOTOGALÉRIA K ČLÁNKU