NIHOS na facebooku

Menu

Vyhľadávanie

Festival Vysoké Hory Nitra

16. ročník festivalu o horách a cestovaní sa uskutoční 25.11.2023 na MsÚ v Nitre. Viac info nájdete na www.vysokehorynitra.sk Festivalový FACEBOOK

SVTS

Vysoké hory 2007 - program


o festivale program fotovýstava sponzori tombola organizačný štáb


 







JOZEF KOPOLD z Bratislavy
     5x8000m


Cho Oyu 8201m, Shisha Pangma 8046m, Nanga Parbat 8125m, K2 8611m, Dhaulágirí 8167m - päť odvážnych cieľov v jednom roku! Tri dosiahnuté vrcholy, obdivuhodný výkon, ale slovom autora „zbieranie skúseností na ďaľšiu sezónu".
www.himalaya2007.expedition.sk





MIROSLAV KUČERA z Nitry
     BIELA HORA


Mont Blanc je pre každého horolezca základnou métou, ktorú chce dosiahnuť. Video približuje atmosféru výstupu siedmych členov Nitrianskeho horského spolku na túto stále magickú Bielu horu.





JOZEF ZÁBOJNÍK zo Žiliny
     PAMÍR 2007


Vysokohorská expedícia organizovaná Slovenským vysokohorským turistickým spolkom. Dvaja členovia vystúpili na Pik Lenina (7 134m). 1000 km naprieč Kyrgyzstanom, orientálny trh, domorodci v jurtách. Sneh, vietor, mráz...
www.pamir2007.expedition.sk





PETER ONDREJOVIČ z Beckova
     OMO 2 - Premeny - PREMIÉRA!


Film rozpráva o návrate novej expedície na tajomnú africkú rieku Omo po 4. rokoch. Hovorí o zmenách, ktoré nezastaviteľne vstupujú aj do afrického praveku.

Autor je človek , ktorý sa snaží hľadať, spoznať, intenzívne prežiť a zdokumentovať prchavú krásu ohrozenej prírody a prírodných národov tejto planéty. Má za sebou 12 rokov intenzívneho horolezectva, viaceré expedície vo Venezuele na stolových horách, u pralesných Indiánov, Papuáncov a na Africkom kmeňovom území. Cestovaniu sa venuje čiastočne aj profesionálne ako sprievodca. Mnoho rokov sa venuje fotografovaniu v outdoorovom prostredí. Festivalový film Omo 2 -Premeny je jeho prvý autorský film.





DANIEL KARPIŠ z Prievidze
     MAROKO 2005


Traja dobrodruhovia a pes na potulkách Marokom. Od prašných ciest Sahary po najvyššie vrcholy Atlasu. Skúsia snowboarding na dunách, ale aj pokus o zjazd najvyššej hory severnej Afriky. Lezenie na krásnych útesoch.
www.maroko2005.expedition.sk





JURAJ PEKÁREK z Kysuckého Nového Mesta
     ELBARADAM 2007


Hlavnými cieľmi tejto expedície boli výstupy na najvyššiu horu Európy - Elbrus (5642 m), najvyššiu horu Iránu - Damavand (5671m), biblickú horu Ararat (5167 m), ktorá je najvyššou horou Turecka a na najvyššiu horu Arménska - Aragats (4090 m).
www.elbaradam.expedition.sk





PATRIK EGYÜD z Nitry
     Pod juhozápadnou stenou Prager Hütte


Film o skialpinistickom výstupe na alpskú trojtisícovku. Dobrodružstvo a priateľstvo na horách s príjemným vyvrcholením pod slnkom zaliatou stenou...





MARTIN GABLÍK zo Zvolena
     Nanga Parbat (8 125 m)


Náročný výstup Diamírskou stenou na 9. najvyššiu horu sveta.





Dušan Myslivec z Nitry
     Adrenalín video


Tri krátke videá plná akcie a adrenalínu. Skialpinistický zjazd z Kriváňa, zimný lezecký výstup na Gerlach, letné lezenie v Yosemitoch.





RASTISLAV HATIAR z Liptovského Hrádku
     Na hranici tieňov


Náročný, ľahký, škaredý, komerčný, najpodceňovanejší. Aj s takýmito slovami sa často stretnete pri popise najvyššej hory Ameriky - Aconcaguy. V januári 2007 v Argentíne pôsobila 8 členná Slovenská expedícia, ktorej cieľom bolo vystúpiť na túto horu. Jej členovia sa na „vlastnej koži" presvedčili, aká je táto hora naozaj nevyspytateľná. Výstup na jej vrchol „normálkou" je otázka dobrej fyzickej pripravenosti, výbornej aklimatizácie a veľkej dávky šťastia. O tom je tento film.





PAVOL BARABÁŠ z Bratislavy
     OMO - cesta do praveku


Minulosť ľudstva sa vynára práve z afrických dejín. Tam niekde na brehu etiópskej rieky Omo, ďaleko od civilizovaného sveta, sa našli najstaršie kosti pravekého človeka. Milióny rokov sa však dejiny civilizácie ľudstva tomuto územiu vyhýbali. Vďaka tomu sa tu zachovali kmene, ktoré nás môžu vtiahnuť späť do minulosti, aby sme lepšie pochopili, odkiaľ sme vyšli a možno i to, kam smerujeme. Šesť odvážlivcov sa pustilo na rafte nebezpečným kaňonom rieky OMO do neznáma. Bojovali s nástrahami rieky v ťažkých perejách tečúcich územím nikoho, aby objavili nielen prírodných ľudí žijúcich na dolnom toku rieky Omo, ale i sami seba.





Erich Domček z Nitry
     Motorbikeroute - Caspian Sea 2006


Putovanie slovenských dobrodruhov na motocykloch po Zakaukazku a Malej Ázii. Vydajte sa na 9000 kilometrov dlhú cestu ich zážitkov, poznania ale aj námahy a útrap.





Ivan Bresky z Nitry
     Peru 2007


Horolezci z HO Lokomotíva Nitra sa pred náročným výstupom na najvyššiu horu Peru - Huascarán (6 768 m) aklimatizovali na krásnom treku v pohorí Cordillera.





Ján Vician z Handlovej
     Track Veľkou Fatrou


Film poukazuje na kontrast medzi panenskou prírodou Veľkej Fatry a životným prostredím, zničeným ľudskou civilizáciou.